OPERA Nr. 2, 2014

13 apr 2014

opera_2_2014_framsidaI vårnumret uppmärksammas Richard Strauss som fyller 150 år. Scenografen Lars-Åke Thessman berättar om sitt förhållande till Strauss, hovsångerskan Nina Stemme förklarar hur hon närmar sig Strauss operor, medan regissören Christof Loy ser sig som förmedlaren mellan upphovsmannen och dagens publik. Vi skriver också om Vadstena-Akademien 50 år, krisen på Köpenhamnsoperan liksom en utredning om Wermland Opera i Karlstad. Numrets krönikör är Mary Miller, chef för Bergens Nasjonale Opera, som minns operaförnyaren och chefspersonen Gerard Mortier, som gick bort nyligen.

Jubileum Richard Strauss 150 år
Sören Tranberg tecknar ett porträtt av Richard Strauss Läs mer

Scenografen Lars-Åke Thessman berättar om sitt förhållande till Richard Strauss. Läs mer

Nina Stemme förklarar hur hon närmar sig Strauss operor. Läs mer

Regissören  Christof Loy ser sig som förmedlaren mellan upphovsmannen och dagens publik. Läs mer

EXTRAMATERIAL

Richard Strauss – dirigenten Olaf Henzold ser på hans musik. Läs mer

Recension av Brokeback Mountain /Wuorinen, Teatro Real, Madrid av Sven Åke Heed Läs mer

Utredning Wermland Opera Läs mer
på uppdrag av Region Värmland och Karlstad kommun har det gjorts en utredning om Wermland Opera, en institution som fallit bort lite ur det allmänna medvetandet.

Aktuellt

Vadstena-akademien 50 år
Vi gör en snabbgenomgång av ett halvt sekels verksamhet. Dessutom en intervju med den konstnärlige ledaren och vd:n Nils Spangenberg.

Fokus

Köpenhamnsoperan Läs mer
Ingvar von Malmborg ger oss inblickar i operaverksamheten på Holmen. Ekonomisk åtstramning har gällt de senaste åren i form av kraftiga nedskärningar med uppsägningar som följd, men nu finns det vissa tecken på bättre tider.

Der Wagner-Clan
Lennart Bromander har sett en tysk krimi på zdf, där vi får möta Wagnerklanen från mästarens död i Venedig 1883 fram till att Hitler träder in på arenan 50 år senare.

Fasta avdelningar

Ledare

Föreställningar GöteborgsOperan, Wermland Opera, Kungliga Operan, Malmö Opera, Operaverkstan i Malmö, Folkoperan och 2 x Köpenhamn.

Notiser

Die Schweigsame Frau

In memoriam
Gunilla af Malmborg, Nicolae Herlea, Gerard Mortier och Gerd Albrecht.

Boknytt
Wilhelm Peterson-Berger: Tondiktare och kritiker, När operan kom till byn och Bisses saga: Birgit Finnilä – ett sångarliv.

Spelåret 2014 –15
Kungliga Operan, Wermland Opera, GöteborgsOperan och Malmö Opera.

Opera på dvd
Die Liebe der Danae, Tristan och Isolde, Sömngångerskan, Written on Skin och Parsifal.

Opera på cd
Lisa Larsson, Figaros bröllop, Polyeucte, Die stumme Serenade, Kaddara, Fête Galante, Didone abbandonata, Lodoïska, Askungen
och Juan Diego Flórez.

English summary

Länkar och operalördagar

Sista ordet Mary Miller – chef för Bergens Nasjonale Opera –
minns operaförnyaren och chefspersonen Gerard Mortier, som gick bort nyligen.

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Vi tillhandahåller en del innehåll ur tidskriften gratis här på hemsidan – utdrag ur artiklar såväl som gratisprov. Men för att ta del av tidskriften i sin helhet behöver du starta en prenumeration! Du gör detta genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och läsa numret i sin helhet.

Share This