Ulf Törnqvist 1943–2021

20 jan 2021

Artistagenten Ulf Törnqvist har avlidit i sviterna av covid-19, 77 år gammal. Han var lite av en doldis i svenskt operaliv trots att han arbetade som agent i nästan 40 år med svenska världsstjärnor, som t.ex. Ingvar Wixell, Nina Stemme, Hillevi Martinpelto, Katarina Dalayman och Gösta Winbergh. Urvalet ur artistlistan skulle kunna bli mycket lång men ytterligare några namn måste läggas till: Britt Marie Aruhn, Helena Döse, MariAnne Häggander, Barbro Ericson, Kerstin Meyer, Terje Stensvold, Birgitta Svendén, Ingrid Tobiasson samt dirigenterna Siegfried Köhler och Berislav Klobučar. Han tog hit stjärnor som Teresa Berganza, Frederica von Stade, Margaret Price, Katie Ricciarelli och José Carreras.

Ulf Törnqvist var den typiske operaälskaren – han började gå på Stockholmsoperan redan i tonåren, där han även staterade. Sångstudier blev det också i ett antal år. Fast avsikten var en akademisk yrkesbana och målet var att bli universitetslärare i tyska, men licentiatstudierna blev inte färdiga. Men det blev en fil.mag. i tyska och franska. Samtidigt hade han börjat arbeta på Konsertbolaget sommaren 1969, efter ett tips av basen Bengt Rundgren. Konsertbolagets chef Helmer Enwall, som startat sin verksamhet redan 1917, ville gå i pension och han önskade att Ulf skulle ta över, vilket denne inte ansågs sig ha erfarenhet för.

Samtidigt frågade Berit Lindholm om inte Ulf ville arbeta för henne. Så han startade försiktigt med henne, men arbetade även med Margareta Hallin. Från 1973 växte rörelsen och fler artister kom till. Under en säsong i början av 70-talet var Ulf Törnqvist även planeringschef på Stockholmsoperan, vilket inte blev så lyckat. Han kände sig som en buffert mellan operachefen Bertil Bokstedt och personalen.

Ulf Törnqvist kallade sig i början för artistsekreterare eftersom det i Sverige inte fick heta agentur, då detta räknades som illegal arbetsförmedling. Senare togs förbudet bort. Ulf var också personlig vän till den operaintresserade Dagmar Lange (Maria Lang), som skrivit in honom i flera av sina deckare som artistagent åt den fiktiva operastjärnan Camilla Martin. Sångerskan Hillevi Martinpelto har vid ett tillfälle uttryckt hur stolt hon var över att ha samma agent som Camilla Martin!

Själv lärde jag känna Ulf väl eftersom vi under 15 år båda bodde i Vasastan och regelbundet lunchade på samma kvarterskrog vid Vanadisplan. Stamgästerna var som en liten familj och många av dem har fortfarande kontakt med varandra trots att restaurangen inte finns längre. Jag har fått kloka råd av Ulf när jag bett om det. Och tillsammans med hans mångårige livskamrat, Terje Groe-Langseth, jag har upplevt många fina och generösa stunder. Vi umgicks privat, inte minst på varandras jämna födelsedagar och jag passade också parets skotte, Malte, ett par gånger, senast i våras. Även hunden, som blev 15 år, är numera borta. En annan gång var vi på Frankfurtoperan tillsammans. Jag var även med på Ulf och Terjes sommarbröllop 2019 i Stefanskyrkan. Sista mötet blev en lunch strax före jul.

Tack för allt, kloke, fine Ulf!
Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet.

Share This