Musikalpriset utdelas inte för närvarande (juli 2015)

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

 

2009 instiftades ett musikalpris med SJ som partner.

Juryn består av 4-7 personer med blandning av musikkunniga och musikalintresserade personer, representant/er från partner och chefredaktören för Tidskriften OPERA.
Peter Schéle – fd Public Affairs, Konserthuset, ordförande
Meta Bergqvist – TV-producent
Anders Berglund – kompositör, kapellmästare, musiker producent
Sören Tranberg – Chefredaktör, Tidskriften OPERA
Bengt Möller – Styrelseledamot, Tidskriften OPERA
Representanter från partner

Priset ska utdelas årligen till en person som har utmärkt sig inom musikaler. Musikalpriset utdelas till artister, teateransvariga eller andra inom musikalvärlden.Bedömningskriterierna som juryn arbetar utifrån är en kombination av Musikalisk skicklighet, Konstnärlig skicklighet, Nyskapande, Idéfriskhet och Underhållningsvärde.

De musikaler som bedöms är de som spelats mellan 1/1 och 31/12 innevarande år och Musikalpriser utdelas en gång per år till en eller flera personer.

Pristagare

2009
Ola Salo, Jesus Christ Superstar, Malmö OperaOla Salo
Ola Salo, sångaren i The Ark, övertygade stort som Jesus i Malmöoperans uppsättning av Jesus Christ Superstar. Det är som om hans tidigare popkarriär hade varit en enda lång förberedelse för paradrollen som den judiske ´upprorsledaren´. Han äger den rockstjärneutstrålning som krävs för att Jesusgestalten ska vara trovärdig i en musikal. Där finns sårbarhet och raljans, eufori och tvivel om vartannat. Genom Salos självlysande karisma får dramats revoltyra och grupphysteri en påtaglig nutidsförankring inte minst genom de stora skaror av ungdomar som här för första gången såg en musikalföreställning.
2010
Gunilla Backman, Sunset Boulevard, GöteborgsOperan

Gunilla Backman gör den stora stumfilmsstjärnan Norma Desmond, som tiden sprungit förbi. I sitt spöklika palats vårdar hon minnena. Gunilla BackmanBackman har paradrollen i sin hand och efter paus får hon full utväxling för sitt jobb. I scenen där Norma besöker filmstudion i tron att hon ska göra comeback faller alla bitar på plats. När följespoten söker över salong och scen, och slutligen fångar Backmans ansikte, står tiden stilla. De starka känslorna väller fram, inte minst från hennes gamla medarbetare. Gunilla Backman fångar på djupet, i både sång, bild och rörelse, kontrasten mellan den flydda glansen och nya tiders effektiva krav.
2011
Johan Glans, Spamalot Stockholm, Oscarsteatern

Komikern Johan Glans behöver ingen närmare presentation – vi har alla kunnat se honom i t.ex. tv-serien Kvarteret Skatan och i Johan GlansParlamentet. I Svenska Dagbladets kryssöndag var Johan förra helgen själva bildgåtan i form av två ordflätor. Den första: ”Här står Johan i all sin glans” – med en bild tagen här på Oscars på vår pristagare med en gravallvarlig uppsyn. Den andra ordflätan tycker jag passar bättre ihop med bilden: ”Tar komiken på allvar”. Johan Glans fickmusikalpriset för sin fantastiska tolkning som den mesigt bortkomne Sir Robin i Spamalot. Från första till sista sekund är Johan Glans uppsättningens pärla. Med en gnistrande blick förmår han hela tiden lyfta fram den lätt ironiska touche som är kärnan i Monty Pythons skruvade humor.
2012
Loa Falkman och Sven Nordin La Cage Aux Folles Stockholm
Loa Falkman och Sven Nordin får dela Musikalpriset. Operasångaren och skådespelaren Loa Falkman behöver ingen närmare  Loa och Sven 1presentation, medan norrmannen Sven Nordin har en gjort stor teaterkarriär framför allt på norska scener. Han är för övrigt aktuell i den omtalade filmen Call Girl. Loa Falkman gör något alldeles enastående – både som aktör och sångare. Han är reptilsnabb i replikföringen och har scennärvaro som är bedövande. Men Sven Nordin är lika mycket uppsättningens motor. Deras långvariga kärlek är vederhäftigt gestaltad, men det är deras tajta samspel som är den stora behållningen. Därför kunde juryn inte skilja dem åt.