Operapriset 2013

25 sep 2013

I våras delades Tidskriften Operas pris ut för tjugosjätte gången, då barytonen Fredrik Zetterström tilldelades priset. När det gäller säsongen 2012–13 har vi vaskat fram fyra kandidater till Operapriset 2013: två sopraner, en baryton och en tonsättare. Rösta senast den 23 oktober.

Rösta med talongen som medföljer numret, eller via e-post st@tidskriftenopera.nu. Du har chansen att vinna en aktuell opera-cd. Sponsor för operapriset är AB Volvo.

1309 Malin ByströmMalin Byström kandiderar för sin rolltolkning och gestaltning av Amelia Grimaldi i Verdis opera Simon Boccanegra på GöteborgsOperan våren 2013, regi Claus Guth. ”Helt sensationellt bra är Malin Byström som Amelia. Hennes röst tar andan ur lyssnaren och har fenomenal bärkraft, styrka och fyllig skönhet i klangen. Det är värt att vallfärda till Göteborg för att höra Byström – sådana röster ska upplevas med operascenens rymd omkring sig och inte digitalt” (Aftonbladet).

 

 

1309 Anders LarssonAnders Larsson nomineras för sin insats som Wotan i Rhenguldet, i Dalhallas nysatsning på opera i det gamla kalkbrottet. ”Fint avtryck sätter Anders Larsson (Wotan) med stor scenauktoritet och vokal pondus, vilket gör att han blir ett nav i spelet. Hans i grunden lyriska baryton har breddats betydligt och han har ett bett i sångdeklamationen som imponerar” (Opera).

 

 

1309 Elisabet StridElisabet Strid kandiderar för sin fullödiga gestaltning av vattennymfen Rusalka i Dvoráks opera, som spelades på GöteborgsOperan förra hösten. ”Elisabet Strid gjorde en strålande prestation i titelrollen redan i Umeå. Här lånar hon sin underbart uttrycksfulla sopran till en komplex och hängiven rolltolkning; samtidigt naturväsen och kvinna, undflyende och närvarande, både skör och fysiskt otymplig i sin nyvunna mänsklighet och gryende, sprängande sexualitet. Hon lämnar allt, men blir utstött, en främling i båda världarna” (Svenska Dagbladet).

 

 

1309 Carl Unander-ScharinCarl Unander-Scharin nomineras för uruppförandet av sin nionde opera, The Elephant Man på NorrlandsOperan i Umeå förra hösten. ”Unander-Scharins musik är som alltid sångbar, det beror på att han själv är sångare. Han ger en fin tidsatmosfär genom att blanda in Music Hall-nummer i partituret, där man även skymtar Wagnerinfluenser. Musiken är bitvis svindlande skön, framför allt när den låts blomma ut i rent orkestrala partier” (Opera).

 

 

 

Röstningen är avslutad.

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet.

Share This