OPERA Nr. 2, 2020

23 apr 2020

Ledare

Notiser

Stipendiater

Helgi Reynisson, Daumants Liepinš, Fabian Düberg och Madeleine Allsop.

Spelåret 20/21

Kungliga Operan, Göteborgsoperan, Folkoperan och Norrlandsoperan i Umeå.

Aktuellt

Operahusens finansiering i coronatider. Att producera operauppsättningar är dyrt, det kräver en omfattande logistik och flera års planering. Hur ser framtiden ut? OPERA lät frågan gå vidare till cheferna på de sex svenska operahusen.

Föreställningar

Den Norske Opera & Ballett (Oslo), Folkoperan, 2 x Det Kongelige Teater (Köpenhamn), Staatsoper Unter den Linden (Berlin), Opéra-Comique (Paris), Palais Garnier (Paris) och Staatsoper Stuttgart.

Intervju

Sören Tranberg intervjuar Göteborgsoperans nye konstnärlige chef, tyske Henning Ruhe, och det blev ett samtal som bl.a. kom att handla Ruhes målsättningar med sitt arbete i Göteborg.

Fokus

OPERAs Louise Fauvelle intervjuar Anna Linden, som är sufflös på Kungliga Operan, ett samtal som tar upp kvinnlig intuition och språklig stilkonst. Sufflösen jobbar i det fördolda men är oerhört viktig för sångarna och deras prestationer. Intervjun gjordes i Paris innan coronakrisen slog till.

Boknytt

Hjertet brast i toner – med H.C. Andersen i operaen.

In Memoriam

Margareta Hallin, Mirella Freni, Knut Hendriksen, Nadežda Kniplova, Elisabeth Walin, Nello Santi, Krzysztof Penderecki och Terrence McNally.

Nytt på cd

Elin Rombo, Sabina Bisholt, Hanna-Elisabeth Müller, Leonore och Valkyrian.

Nytt på dvd

Friskytten och Från de dödas hus.

Läsarinlägg

Scenografen Lars-Åke Thessman minns sin kollega, regissören Knut Hendriksen.

Die schweigsame Frau

 

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Vi tillhandahåller en del innehåll ur tidskriften gratis här på hemsidan – utdrag ur artiklar såväl som gratisprov. Men för att ta del av tidskriften i sin helhet behöver du starta en prenumeration! Du gör detta genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och läsa numret i sin helhet.

Share This