Mozarts Trollflöjten på Det Konglige Teater i Köpenhamn

29 sep 2020

Den 7 mars såg jag premiären på L’Orfeo i Köpenhamn. Ett par dagar senare kom den stora nedstängningen. När jag åter får chans att se levande opera igen sker det också i Köpenhamn. I Danmark insåg man tidigare än i Sverige att i stora lokaler går det att genomföra offentliga föreställningar med betydligt fler än 50 personer närvarande och ändå bibehållen smittsäkerhet (publik enbart på vartannat säte), så säsongens första premiär, Trollflöjten, kunde gå av stapeln programenligt den 30 augusti. Och det utan trängsel någonstans.

Det är bara fem år sedan den senaste uppsättningen av Trollflöjten hade premiär på Köpenhamnsoperan, men nu hade man fått chans att ersätta den med Barrie Koskys version, som gjorde stor succé på Komische Oper i Berlin hösten 2012, och sedan dess visats på flera håll från Israel till Australien. Inte bara Kosky ligger bakom detta speciella trollflöjtskoncept. Han samproducerade med den brittiska teatergruppen 1927 och dess ledare Suzanne Andrade och inte minst med animatören Paul Barrit, som får sägas ha huvudrollen i konceptet. Estetiken är stumfilmens och den tecknade trickfilmens.

Recencent: Lennart Bromander

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur en recension i tidskriften. För att läsa hela, prenumerera på tidskriften genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och leta rätt på numret för att läsa recensionen i sin helhet.

Detta innehåll är bara för prenumeranter!

Är du redan prenumerant? Logga in här!

Om du vill bli prenumerant finns flera goda alternativ:

Gratis
Prova på Tidskriften Opera digitalt i 30 dagar digitalt helt utan kostnad och läs allt innehåll här på sajten!
189 kr
Prova på tre nummer av tidskriften hemskickat till dig och ett halvårs tillgång till allt innehåll digitalt.
275 kr
Prenumerera i ett år digitalt och läs allting vi publicerar här på hemsidan.
525 kr
Prenumerera i ett år och få fem nummer av tidskriften samt full tillgång till allt digitalt innehåll.

Vi lägger ut allt innehåll i papperstidskriften här på hemsidan, så om du prenumererar digitalt har du full tillgång till allt vårt innehåll. Som prenumerant på papperstidskriften har du självklart tillgång till allt innehåll digitalt också, men får vår högkvalitativa vackra tidskrift skickad till dig med posten.

Share This