Mozarts Trollflöjten på Det Konglige Teater i Köpenhamn

29 sep 2020

Den 7 mars såg jag premiären på L’Orfeo i Köpenhamn. Ett par dagar senare kom den stora nedstängningen. När jag åter får chans att se levande opera igen sker det också i Köpenhamn. I Danmark insåg man tidigare än i Sverige att i stora lokaler går det att genomföra offentliga föreställningar med betydligt fler än 50 personer närvarande och ändå bibehållen smittsäkerhet (publik enbart på vartannat säte), så säsongens första premiär, Trollflöjten, kunde gå av stapeln programenligt den 30 augusti. Och det utan trängsel någonstans.

Det är bara fem år sedan den senaste uppsättningen av Trollflöjten hade premiär på Köpenhamnsoperan, men nu hade man fått chans att ersätta den med Barrie Koskys version, som gjorde stor succé på Komische Oper i Berlin hösten 2012, och sedan dess visats på flera håll från Israel till Australien. Inte bara Kosky ligger bakom detta speciella trollflöjtskoncept. Han samproducerade med den brittiska teatergruppen 1927 och dess ledare Suzanne Andrade och inte minst med animatören Paul Barrit, som får sägas ha huvudrollen i konceptet. Estetiken är stumfilmens och den tecknade trickfilmens.

Recencent: Lennart Bromander

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur en recension i tidskriften. För att läsa hela, prenumerera på tidskriften genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och leta rätt på numret för att läsa recensionen i sin helhet.

Detta innehåll är bara för prenumeranter!

Är du redan prenumerant?

Om du redan har ett konto kan du logga in här!

Följ annars länken ovan och välj alternativet ”Jag vill registrera en ny användare” längst ned.
Där kan du matcha ditt telefonnummer eller epostadress med den vi har för din prenumeration för att skapa ett konto!

Om inte är prenumerant finns flera alternativ:

Gratis
Prova på digitalt
30 dagar
Ingen papperstidskrift
Läs allt på nätet!
Bara nya prenumeranter!
189 kr
Prova på papper
Ett halvår
Tre nummer på papper
Läs allt på nätet!
Bara nya prenumeranter!
275 kr
Digital prenumeration
Ett år
Ingen papperstidskrift
Läs allt på nätet!
525 kr
Full prenumeration
Ett år
Fem nummer på papper
Läs allt på nätet!

Papperstidskriften

Tidskriften OPERA kommer ut med fem högkvalitativa nummer varje år, och väljer du en pappersprenumeration får du alla fem nummer skickade till dig med posten.

Tidskriften digitalt

Vi lägger ut allt innehåll i papperstidskriften här på hemsidan, så om du prenumererar digitalt har du full tillgång till allt vårt innehåll. Som prenumerant på papperstidskriften har du självklart tillgång till allt innehåll digitalt också.

Share This