Ledare

15 feb 2014

Redaktören är stolt över våra svenska storsångare: även Malena Ernman fick internationellt beröm för sin Ruggiero i Christof Loys nyuppsättning av Alcina på Zürichoperan.

I årets första nummer av opera recenserar vi som vanligt en mängd svenska operaföreställningar och rapporterar från spännande och innovativa operascener runt om i Europa. Det är påtagligt hur många bra och framgångsrika svenska sångare vi har som sätter stora avtryck utomlands. Bland numrets dvd- och cd-nyheter kan nämnas Nina Stemme som Minnie i Giacomo Puccinis Flickan från vilda västern i Christof Loys uppsättning på Stockholmsoperan. När dessa rader skrivs har Stemme gjort en fulminant succé med samma roll i en nyuppsättning på Bastiljoperan i Paris. Ingela Brimberg har sjungit Senta i en komplett nyinspelning av Richard Wagners urversion av Den flygande holländaren, där Sentas ballad ligger en ton högre än annars. Detta vållade inte Brimberg några som helst problem. Hur många kompletta barockoperor Ann Hallenberg egentligen har sjungit in är inte lätt att veta. Senast gällde det Antonio Vivaldis Catone in Utica, där Hallenberg sjunger makalöst uttrycksfullt under den outtröttlige Alan Curtis ledning. Erika Sunnegårdh gjorde ett eget vägval; hon hyrde Malmö Symfoniorkester och sjöng in ett heltyskt program med Beethoven, Wagner och Strauss på sin första recital-cd.

En annan svensk som skördat framgångar – om än i det tysta – är regissören Dan Turdén, som tillsammans med den danska scenografen Marie Moberg har gått till final i regitävlingen Ring Award i österrikiska Graz. Denna tävling går av stapeln vartannat eller vart tredje år och det är första gången som en svensk har gått till final. I den fjortonde upplagan av Ring Award gör tre team upp om segern (ett heltyskt, ett tyskt/österrikiskt och det svensk/danska). Finalen äger rum mellan den 30 maj och den 1 juli, där teamen efter sex dagars repetitioner, både sceniska och musikaliska, ska iscensätta andra akten av Carl Maria von Webers Friskytten på Schauspielhaus i Graz. I juryn sitter bl.a. Grazoperans chef Elisabeth Sobotka, regissören Peter Konwitschny, Ole Wiggo Bang från Wermland Opera, Sven Müller från Det Kongelige Teater i Köpenhamn och den tyska tidskriften Opernwelts chefredaktör Stephan Mösch. Det är bara att hålla tummarna för teamet Turdén-Moberg!

Ingvar von Malmborg fortsätter sin serie kring ombyggnader av operahus. I förra numret redogjorde han för läget inför renoveringen och ombyggnaden av Kungliga Operan i Stockholm. Nu har turen kommit till Staatsoper i Berlin. Tyskland är världens operatätaste land och när ett renommerat tyskt operahus ska renoveras, är det inte bara en fråga för kulturdepartementet utan för hela förbundsledareegeringen. På något annat vis kan man inte förklara turerna kring upprustningen av Staatsoper Unter den Linden. Operahusen i Tyskland bekostas av delstaterna, men förbundsregeringens ekonomiska generositet kan bara motiveras med att delstaten Berlins ekonomi är mycket svag. Projektet granskas under lupp, framför allt av den tyska huvudstadspressen. Återinvigningen skulle ha skett i fjol, men man tror att det blir tidigast i december 2016. Kostnaderna har skenat i väg; i dag talas det om 292 miljoner euro. Nu har staten definitivt sagt nej till att skjuta till mer pengar, så det blir det fattiga Berlin som får betala slutnotan.

Vi hälsar vår nya medarbetare Marie Kvarnström välkommen som skribent. Hon träffade den tyske basen René Pape som var inne i slutrepetitionerna inför nyuppsättningen av Elektra i sin födelsestad Dresden. Kvarnström såg honom även som Gurnemanz i Stephen Langridges nyuppsättning av Parsifal på Covent Garden i London.

Verdi firades ordentligt i fjol, men två nya Verdiuppsättningar blir det i sommar-Sverige när Läckö Slottsopera spelar Falstaff, medan Opera på Skäret tar sig an Otello, den förra regisseras av Märit Bergvall, den senare i regi av William Relton.

Sören Tranberg
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Bli prenumerant och ta del av hela innehållet!

Du har nu läst chefredaktörens ledare. För att ta del av tidskriften i sin helhet behöver du starta en prenumeration. Du gör detta genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och läsa numret i sin helhet.

Share This