Ledare – chefredaktör Sören Tranberg Nr. 3, 2020

29 jun 2020

Coronapandemin slår hårt mot operalivet …

… och mot många andra verksamheter som t.ex. näringsidkare, restaurang- och hotellverksamhet samt inte minst kulturlivet i stort. När dessa rader skrivs har regeringen precis lättat på reseförbudet för personer som är symtomfria. Det är tillåtet att resa igen från och med den 13 juni. Men social distansering gäller fortfarande. Sakta men säkert är vi kanske på väg mot en normalisering av våra liv igen.

OPERA har i det här numret gjort en stor sammanställning över inställda sommarverksamheter och operafestivaler i såväl Sverige som utomlands. Några få internationella festivaler kommer dock att spela i sommar, bl.a. Salzburgfestspelen och ett par italienska sommaroperor. Vi undersöker också vad coronakrisen får för konsekvenser rent ekonomiskt, vilket kan få långtgående följder för kommande säsonger. OPERA kommer i sitt höstnummer att belysa vad som sker med den enskilda artisten som står utan arbetsmöjligheter och frilansare som missar redan inbokade engagemang. Vilka är konsekvenserna här?

Metropolitan Opera i New York har tagit det drastiska beslutet att ställa in hela höst- säsongen. Det går inte att under nuvarande coronakris ta in en publik på 3 800 personer i operahuset vid Lincoln Center. Vad som händer med höstsäsongen för de svenska operahusen vet vi ingenting om i skrivande stund, men de planerar sin verksamhet som vanligt. Vad som sker återstår att se.

Den uppkomna situationen har även drabbat Tidskriften OPERA hårt eftersom större delen av intäkterna kommer från annonser. Efter en drastisk nergång i annonsförsäljningen i både vårt vår- och sommarnummer kommer vi knappast att kunna överleva utan extern hjälp. Dessvärre har regeringen inte avsatt några extra medel till kulturtidskrifterna. Därför vänder vi oss till alla musik-, opera- och kulturintresserade och ber er stödja OPERA med ett valfritt belopp. Ert generösa bidrag kan säkra vår överlevnad och fortsatta planerade utgivningar. Mer information om hur man ger ett bidrag finns på sidan 25.

Förutom inställda festivaler innehåller sommarnumret en omfattande intervju med den framgångsrike tyske barytonen Johannes Martin Kränzle och dessutom presenterar vi ett av Tysklands mest framgångsrika operahus, Stuttgartoperan.

OPERA planerar redan nu sitt höstnummer, som beräknas utkomma i mitten av september. En sedan länge planerad resa verkar bli av, för jag kommer att åka Inlandsbanan under åtta dagar under andra halvan av juli om inget oförutsett inträffar. Men den rådande situationen krävde att avgången från Mora sköts upp med två veckor.

Jag önskar alla våra läsare, prenumeranter och annonsörer en skön sommar! Och sen hoppas jag verkligen att vi ses i operasalongerna i höst. Vår längtan efter upplevelser och social gemenskap är mycket stor.

SÖREN TRANBERG

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Bli prenumerant och ta del av hela innehållet!

Du har nu läst chefredaktörens ledare. För att ta del av tidskriften i sin helhet behöver du starta en prenumeration. Du gör detta genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och läsa numret i sin helhet.

Share This