Ledare, 5 2013

27 nov 2013

OPERA gratulerar de nyutnämnda hovsångarna Elin Rombo och Michael Weinius.

Sopranen Malin Byström får Tidskriften OPERAS pris 2013 för sin rolltolkning av Amelia Grimaldi i Simon Boccanegra som spelades i våras på GöteborgsOperan. Där tog Byström andan ur publiken. Detta i kombination med en fenomenal vokal bärkraft, styrka och fyllighet gör henne till en rättmätig vinnare. Hennes internationella karriär går vidare, nyligen debuterade hon på Bayerische Staatsoper i München som Fiordiligi i Così fan tutte. I september väntar en ny stor roll på Drottningholms Slottsteater, där hon f.ö. kommer att mottaga vårt operapris. Kalendern är välfylld och Sverigebesöken är numera sällsynta, men Fältmarskalkinnan i Rosenkavaljeren kan vi se fram emot på Stockholmsoperan hösten 2015, i regi av Christof Loy. Närmast väntar dock Arabella på Metropolitan i New York mot Martin Winkler i rollen som hennes far greve Waldner.

Och honom intervjuar vi också i julnumret. Winkler fick sitt stora internationella genombrott med Alberich i Nibelungens ring vid sommarens festspel i Bayreuth. Med kort varsel hoppade han sedan in som Klingsor i Christof Loys nyproduktion av Parsifal på Stockholmsoperan. Denne sympatiske österrikare – bosatt i Wien – pratar i intervjun om att de österrikiska politikerna fortfarande är kulturkunniga men han förfasar sig över den italienska kulturpolitiken, där operaverksamheten lider stor nöd.

Starten på höstens svenska operasäsong var mycket stark. Inte minst med de två omtalade och succéartade uppsättningarna av Billy Budd på GöteborgsOperan med Peter Mattei i titelrollen och Parsifal på Stockholmsoperan med bl.a. Michael Weinius och Katarina Dalayman. Några dagar innan de här raderna skrevs var det nypremiär på Turandot på Stockholmsoperan, också det en stor succé. Här går det nästan inte att få tag i biljetter. Inte konstigt då kanske världens nu främsta Turandot, Erika Sunnegårdh, gjorde titelrollen. Men även debutanten Magdalena Risberg som Liù var mycket säker och övertygande, både sceniskt och sångligt. Av henne kan vi vänta oss mycket i framtiden. En annan succé var Norrköpings Symfoniorkesters satsning på Richard Strauss när man spelade rejäla avsnitt ur hans Arabella, både i Linköping och Norrköping. Trion – Malin Byström, Kerstin Avemo och Anders Larsson – var alla på en sångligt högsta nivå.

Ingvar von Malmborg sonderar terrängen inför ombyggnaden och tillbyggnaden av Stockholmsoperan genom att intervjua kulturministern, Operans vd, Statens fastighetsverk, Skönhetsrådet och kyrkoherden i Jacobs församling. I höstbudgeten meddelade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att regeringen reserverat två miljarder för ombyggnad av nationalscenen. Därmed tycks det mångåriga diskuterandet om att bygga nytt ha tagit paus – åtminstone tills ett färdigt förslag ligger på bordet.

Jubileumsåret 2013 avslutar vi med att hylla hundraåringen Benjamin Britten. Nästa år uppmärksammar vi att det är 300 år sedan Christoph Willibald Gluck och 150 år sedan Richard Strauss föddes. Likaså är det 250 år sedan barockkompositören Jean- Philippe Rameau dog.

Vi uppmanar våra läsare att ge bort en årsprenumeration på opera i julklapp. Då får du utan extra kostnad dvd-upptagningen av Puccinioperan Flickan från Västern från Stockholmsoperan med Nina Stemme, John Lundgren och Aleksandrs Antonenko. Vi tackar för året som gått och önskar alla prenumeranter, läsare och annonsörer en GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Sören Tranberg
Chefredaktör och ansvarig utgivare

 

Bli prenumerant och ta del av hela innehållet!

Du har nu läst chefredaktörens ledare. För att ta del av tidskriften i sin helhet behöver du starta en prenumeration. Du gör detta genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och läsa numret i sin helhet.

Share This