Vår internationellt hyllade mezzosopran Ann Hallenberg måste utses till hovsångerska! Det stod klart efter en formidabel konsert nyligen i Rikssalen.
Nu står det klart att Stockholm inte får något nytt operahus, utan det nuvarande vid Gustav Adolfs torg ska byggas om. Oklart hur. Regeringen har beslutat att göra en ambitionshöjning för Kungliga Operan och skjuter därmed till två miljarder i höstbudgeten. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skriver i en debattartikel i SvD (10/9) att utformningen av den ”nya” Kungliga Operan ska bygga på lärdomar från internationella förebilder, som t.ex. ombyggnaderna av Covent Garden i London och Lyonoperan. Kulturministern framhåller att nybyggda operahus har sina fördelar, men att de ofta efterlämnar drastiskt ökade kostnader som tar resurser från den konstnärliga verksamheten. Därför vill regeringen ta tillvara det centrala och attraktiva läge som det nuvarande operahuset har. I stället byggs det gamla om för att möta dagens krav på bl.a. scenteknik och för att bli mer tillgängligt för nya publikgrupper. Dessutom ska den konstnärliga verksamheten finna lösningar för att kunna utveckla internationella samarbeten.
En krönikekommentar i samma tidning poängterar Operans viktiga läge. Sant, men hur dött är inte Gustav Adolfs torg! Här måste göras något för att få liv i denna sterila stadsmiljö. Själv kunde jag konstatera vilket folkliv det är utanför Dramaten när jag stod på balkongen ut mot Nybroplan under premiärpausen på Amadeus.
Jag säger som regeringens utredare Christina Rogestam – hon utredde frågan om förutsättningarna för kunna bygga ett nytt operahus – Operans scenbredd blir inte större genom en ombyggnad. Nej, kvar står den 1800-talsmässiga tittskåpsscenen. Regeringen ger nu Statens fastighetsverk i uppdrag att tillsammans med Kungliga Operan ta fram ett förslag till en plan för renovering och ombyggnad av operahuset. Detta ska sedan redovisas till regeringen under 2014. Personer som har kämpat för ett nytt operahus kommer inte under sin livstid att få uppleva något nybygge.
Operans scentekniska underhåll är kraftigt eftersatt – den senaste stora ombyggnaden ligger snart 40 år tillbaka i tiden. Och hur ska man kunna skapa välbehövliga sidoscener? Scenens placering mitt emellan Strömmen och Jakobs kyrka omöjliggör detta. Inte heller kan verkstäderna flyttas till Gustav Adolfs torg, utan den miljömässigt mycket dåliga lösningen med transporter av scenografier kommer att fortgå från Gäddviken in till staden. Vad vinner man inte på att ha allting under ett tak?
Det är mer än välbehövligt med det stora och generösa tillskott som Operan får, men samtidigt är det ett uttryck för de starka konservativa krafter som saknar framtidsvisioner och som nu verkar ta över alltmer i kulturlivet. Det påpekas ständigt att Köpenhamn har två operahus, varav det nya är en privat donation. Hela tiden har vi hört mantrat: Vad ska vi göra med vårt gamla operahus om man bygger ett nytt i Stockholm?
Ingen har pekat på vad GöteborgsOperan under snart 20 år har betytt för vitaliseringen av operakonsten i Sverige. Huset har blivit ett landmärke för staden Göteborg, likaså den nybyggda Oslooperan för den norska huvudstaden. De har utvecklat operakonsten och nått nya publikgrupper. I Västra Götalandsregionen och i staden Göteborg har operahuset vid Packhuskajen blivit synonymt med en progressiv samhällsutveckling som också skapar ringar på vattnet. Men detta talas det aldrig om i huvudstaden. Att behålla ett av borgerliga konventioner skapat 1800-talshus vid Gustav Adolfs torg innebär enorma begränsningar, trots ombyggnad. Läs också Claes Wahlins kommentar på sidan 74.
Ett riktigt glädjebesked är att den långdragna frågan om scenkonstnärernas pensioner äntligen får en lösning. Detta har under en mängd av år dränerat institutionernas ekonomi och verksamhet på resurser, i form av skyhöga och helt oförutsägbara pensionskostnader.
Så är det dags att bestämma vem som ska få vårt Operapris 2013, och det är som vanligt ni läsare som avgör utgången. Priset kommer att delas ut för tjugosjunde gången. Det stöds som bekant av AB Volvo sedan 1996. Vi har den här gången tagit fram fyra kandidater: två sopraner, en baryton och en tonsättare. Omröstningen gäller konstnärliga bedrifter som utförts under säsongen 2012–13. Rösta senast den 23 oktober.
En god start på scenhösten önskar
Sören Tranberg