”Ska dela ut OPERAs pris till Malin Byström på Drottningholmsteatern den 8 september.”
I förra numret av OPERA (nr 2/14) uppmärksammade vi Region Värmlands och Karlstad kommuns beställda utredning om situationen på Wermland Opera. Både Claes Wahlins artikel och min ledarkommentar fick större genomslag än vi hade kunnat ana.
Pigga Eftermiddag P4 Värmland hörde av sig i slutet av april och ville få min kommentar om Wermland Opera. Dess styrelseordförande Philip Johnsson (s) och jag samtalade i ett drygt tio minuters långt radioinslag. Värmlands Malin Kling Uddgren ställde både vassa och kritiska frågor. Philip Johnsson uppskattade att opera intresserar sig för operaverksamheten i Karlstad. Men han såg inga problem med att Wermland Operas chef Ole Wiggo Bang anställt flera familjemedlemmar på viktiga poster. Utan att egentligen kunna bedöma den konstnärliga kvaliteten har styrelseordföranden fullt förtroende för Bang. Utredarna med Sture Carlsson i spetsen menar bl.a. att det måste in mer spetskompetens i styrelsen. Programledaren ställde allt på sin spets: ”Så här skulle det aldrig få gå till i ett kommunalt bolag”. På det hade inte Philip Johnsson något svar.
Att stämningen varit dålig fick jag än mer bevis på i senaste numret av Teaterförbundets tidning Scen & film (nr 4-2014), där ordföranden för den nybildade facklubben, rekvisitören och attributmakaren, Maja Wallstav intervjuades. Hon hoppas på en nystart och ett fungerande samarbete med ledningen. Personalen har gått igenom en turbulent tid med en tuff omorganisation som rev upp djupa spår. Många anställda fick lämna sina arbeten och samarbetet med teaterledningen fungerade inte alls. Därför lades den lokala fackklubben ner. ”Teaterledningen är delvis utbytt och vi har fått en ny administrativ chef, vilket förhoppningsvis gör att vi får lättare att gå vidare ”, säger Wallstav. Efter radioinslaget blev jag uppringd av en pensionerad chefsperson på teatern som höll med mig i min kritik, men som berättade att samarbetssituationen varit ännu värre. Nu har Wermland Opera chansen att revanschera sig konstnärligt när den i höst sjösätter Trilogin (Barberaren i Sevilla, Figaros bröllop och Fidelio). Trilogin ges tolv gånger i sin helhet nästa säsong. Men min huvudinvändning är att man inte kan ha en konstnärlig chef som innehaft chefspositioner på Wermland Opera sedan 1983. Då är man knappast speciellt visionär längre.
I numrets debattartikel skriver Sture Carlsson – f.d. konserthuschef i Göteborg och förbundsdirektör vid Svensk Scenkonst – om regeringens pressmeddelande om scenkonstpensionerna som kom i våras. Det är en avsiktsförklaring i stället för ett beslut. Carlsson spekulerar om varför det har blivit så. En rimlig förklaring är att det tre inblandade departementen, finans-, kultur-, och social-, helt enkelt varit så oeniga att man inte kunnat enas om ett genomarbetat beslut utan endast om några övergripande principer. Så fick det bli – frågan måste till varje pris bort från valrörelsen.
Förändringar i pensionssystem är till sin natur extremt långsiktiga och ofta komplicerade. Regeringen sätter parterna på mycket svåra prov när man begär att de på rekordtid ska förhandla fram ett nytt pensionssystem baserat på uppgifter i ett pressmeddelande. Man måste i princip klara av detta under sommaren, så att alla tekniska lösningar kan utformas under hösten inför igångsättandet vid årsskiftet, skriver Sture Carlsson. Ja, scenkonstpensionerna är i högsta grad kulturpolitik!
Med tillönskan om en skön och inspirerande operasommar!
Sören Tranberg
Chefredaktör och ansvarig utgivare