Intressanta föreläsningar

8 feb 2013

Musikens Mästare II

Gång på gång fascineras vi av de stora klassiska mästarna och deras verk som kommit att betyda så mycket för oss moderna människor. Flera av kompositörerna var inte populära under sin egen levnadstid, men deras geni återspeglas i den odödliga musiken de skrev – musikaliska mästerverk fyllda av känslor och stora passioner – mänsklighetens stora drivkraft! Den populära musikserien är tillbaka och än en gång ledsagar musikhistorikerna Bodil Asketorp, Vassilis Bolonassos och Andreas Konvicka med musikexempel, genom några av sina favoritkompositörer.

14 mars. Frans Schubert och Liederkonsten

Schubert tillhör de begåvningar som man kan knyta epitetet ”de gudarna älskar dör unga”. Under sin korta levnad var han knappt uppmärksammad, förutom bland en mindre krets vänner som umgicks i så kallade ‘Schubertiader’. I dessa sammankomster utövades inte bara musik, man diskuterade också den aktuella politiken, som efter Napoleonkrigen var starkt auktoritär och repressiv i stora delar av Europa. Vem skulle kunna tro att till

exempel sången ”Die Forelle” är ett politiskt kritiskt inlägg?

Föreläsare Andreas Konvicka.

21 mars. Alessandro Stradella – med passion för livets goda

Stradella var en spjuver med lidelse för musik, men också för kvinnor. Det bästa var att musiken var hans egen. Kvinnorna var däremot andra mäns kvinnor och han mördades i Genua 1682, troligen av en av de svartsjuka herrarna. Stradella kom under sitt liv att bland annat komponera för drottning Kristina i Rom. Hans känsloladdade och färgstarka musik är idag till stora delar bortglömd, men under sin levnad var han mycket omtyckt och hans musik kom att påverka sin samtid. Föreläsare Vassilis Bolonassos.

11 april. Johannes Brahms – från krogpianist till högromantisk klassicist

Johannes Brahms, var krogpianisten från Hamburgs hamnkvarter som blev högromantikens klassicist i Wien. Bort med operor, symfoniska dikter och märkliga harmonier – Brahms var den absoluta musikens främste banerförare! Men i striden mellan de konservativa ”brahmsianerna” och de nytyska ”wagnerianerna” deltog han inte själv. Brahms var hela familjen Schumans bäste vän: Roberts inspiration och stimulans, Claras stöd vid makens sjukdom och död och ungarnas barnvakt. Han gifte sig aldrig och hans stamlokus i Wien hette ”Röda igelkotten”.

Föreläsare Bodil Asketorp.

18 april. Sanningen om Wolfgang Amadeus Mozart och Antonio Salieri

Under 1830-talet skrev Alexander Pusjkin en enaktare om Mozart och Salieri. Pusjkin grundade sin pjäs på uppgiften om att Salieri förgiftat Mozart. Detta erkännande ska den sinnessjuke Salieri ha avgivit på sin dödsbädd år 1825. Trots att ryktet idag anses helt felaktigt, lever uppfattningen om Salieri som Mozarts baneman fortfarande kvar. Denna idé har kommit att påverka författare och kompositörer under århundraden och inte minst regissören Milos Forman i hans film ”Amadeus”. Föreläsningen ger inblickar i dessa två kompositörers liv och musik. Föreläsare Vassilis Bolonassos.

Academica Comparative Studies & Travel TK AB | Box 6006 | 175 06 Järfälla | Tel 08-580 390 50 | info@academica-cst.se | www.academica cst.se

25 april. Sergej Rachmaninov – musik i ljuset av inre liv

Rachmaninov föddes 1873 och skulle i år ha fyllt 140 år. En begåvad konsertpianist och tonsättare som kom att sluta i exil i USA efter oktoberrevolutionen 1917. Den unge talangens självförtroende fick sig en rejäl törn i samband med kritiken efter framförandet av hans första symfoni i d-moll 1897. Rachmaninov greps av djup nedstämdhet och tonsatte inget på fyra år. Hans andra pianokonsert blev resan ut ur denna depression. I dag är pianokonserten en av de mest älskade och dessutom en av de främsta verkningsfulla klassiska verk inom musikterapi. Konserten används som del av rehabilitering på många institut världen över. Föreläsare Andreas Konvicka.

FÖRELÄSNING

Information

Plats: Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37

Tid: Tid: Kl. 13.00–15.00. Kall dryck och kaka till självkostnadspris i paus.

Insläpp från kl. 12.30.

Pris per person: 1.050:- för hela serien. Rabatterat pris för medlemmar i Föreningen

Filharmonikernas Vänner: 950:-

För ytterligare information och bokning E-post: info@academica-cst.se, tfn: 08-580 390 50

För särskilda villkor för föreläsningsserier, se www.academica-cst.se

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet.

Share This