I Brittens fotspår

27 nov 2013

1311 Benjamin BrittenBenjamin Britten föddes på musikens skyddshelgon Santa Cecilias dag den 22 november 1913 i det lilla samhället Lowestoft, i Suffolk på Englands ostkust. När han avslutat utbildningen på Royal College of Music i London i början av 1930-talet hade hans föräldrar gått bort. Han köpte då en kvarn (”The Old Mill”) i Snape, en än mindre by några mil från Lowestoft, som han inredde och bodde i omväxlande med en av sina systrar. 1934 träffade han sin livskamrat Peter Pears, som av och till också bodde i kvarnen fram till att båda flydde till USA tillsammans med poeten W. H. Auden kort före krigsutbrottet 1939.

Mitt under brinnande krig greps Britten av hemlängtan och Pears återvände med honom på ett svenskt lastfartyg. I bagaget fanns Aldeburghpoeten George Crabbes The Borough, som skulle komma att bli en av 1900-talets operaklassiker och det stora genombrottet för såväl Britten som Pears med Peter Grimes, uruppförd på Sadler’s Wells i London 1945. De vistades åter i kvarnen innan de två år senare flyttade tre mil ut till kusten, till Aldeburgh, Englands östligaste punkt. De bodde i The Red House, i dag ett arkiv och museum, och de grundade The English Opera Group samt Aldeburghfestivalen, som existerar än i dag. I Aldeburgh Jubilee Hall uruppfördes bland annat En midsommarnattsdröm 1960. De sista åren bodde de en bra bit bort från The Red House och centrum, eftersom de tröttnat på nyfikna människor som försökte titta in genom fönstren för att få en skymt av det berömda paret.

Britten och Pears ville något mer och ansåg till sist att Aldeburgh var för litet för operaverksamheten. Efter en del sonderande fastnade de för Snape Maltings, en gammal nedlagd anläggning som berett malt för öltillverkning – bara ett stenkast ifrån kvarnen som varit deras bostad i Snape. Där byggdes 1967 en enorm anläggning med stor scen där det skulle finnas möjlighet att göra tv-inspelningar, många övningsrum och studior. Här uruppfördes Brittens sista opera Döden i Venedig 1973. Några år tidigare spelades den berömda tv-filmen av Peter Grimes in från den stora scenen med Pears i titelrollen, numera återutgiven på dvd.

Läs hela artikeln av Göran Gademan i nummer 5, 2013 av Tidskriften Opera.

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet.

Share This