Henrik Schaefer ny musikalisk ledare på Folkoperan

27 sep 2020

Han har varit musikalisk ledare för Göteborgsoperans orkester sedan 2013. På Folkoperan tillträder han sin tjänst den 1 augusti 2021 och tar då plats i ledningen för teatern tillsammans med Tobias Theorell (konstnärlig ledare) och vd:n Monica Fredriksson. Henrik Schaefer har tidigare dirigerat Massenetoperan Don Quijote på Folkoperan 2018. Mellan åren 2007 och 2013 var han chefsdirigent för Wermland Opera i Karlstad, där han fick internationellt erkännande för sin debutföreställning av Parsifal och Nibelungens ring. Schaefer har ett stort engagemang för unga musiker och sångare och är bl.a. konstnärligt ansvarig för masterutbildningen i orkesterspel på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Henrik Schaefer är född i Bochum och studerade viola i Essen och Freiburg för Ulrich Koch och Kim Kashkashian. Endast 22 år gammal blev han den yngste musikern någonsin i Berlinerfilharmonikerna, där han spelade med de allra största dirigenterna. Parallellt studerade han dirigering i Leipzig för Volker Rohde. År 2000 utsåg Claudio Abbado honom till sin assistent hos Berlinerfilharmonikerna. När Abbado lämnade Berlin 2003 beslöt sig Schaefer för att endast ägna sig åt dirigering. På Folkoperan tar han sin passion för den romantiska orkesterklangen ett steg längre och han har tagit initiativet att till sin första produktion hösten 2021 låta orkestern spela på tidstypiska instrument. Vad det blir står ännu skrivet i stjärnorna.

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet.

Share This