5, 2012

3 dec 2012

12 05Barytonen Fredrik Zetterström får tidskriften OPERAS pris 2012 för sin rolltolkning av titelrollen i Wozzeck på NorrlandsOperan i Umeå. Där rönte han stor uppskattning för en gestaltning som vilade i en stor sorg, där endast en hastig sidoblick eller en knappt märkbar spänning visade oss en plågad själ, en människa som tappat sin förankring i livet och i jaget. Konstformen opera är för pristagaren lika naturlig som blodomloppet. Han började sjunga redan som gosssopran på Stockholmsoperan vid tio års ålder i början av 1980-talet. Musikutbildning på Adolf Fredriks musikklasser, Operahögskolan i Stockholm och en tioårig lärotid på Folkoperan lade grunden för en stor frilanskarriär. Nu är han aktuell som Anckarström i Stockholmsoperans nyuppsättning av Maskeradbalen. Men den stora utmaningen kommer i vår när han gestaltar titelrollen i Aribert Reimanns opera Lear på Malmö opera. Efter sommaren väntar rolldebut med Wolfram i Tannhäuser, när det nya operahuset invigs i perus huvudstad Lima. Det kanske kan bli starten på en internationell karriär.

För fjärde året i rad delas SJ:s och tidskriften OPERAS musikalpris ut och i år delas priset av Loa Falkman och Sven Nordin. De får det för sina insatser i La cage aux folles på Oscarsteatern i Stockholm. De spelar det strävsamma paret Albin och Georges som driver en nattklubb i Saint-Tropez på franska Rivieran. Loa Falkman gör något alldeles enastående – både som aktör och sångare – i rollen som dragshowartisten Zaza, medan Sven Nordin backar upp honom som livspartnern Georges. Denne är lika mycket uppsättningens motor. Deras långvariga kärlek är vederhäftigt gestaltad, men det är deras tajta samspel som är den stora behållningen Numrets porträtt svarar Eva Redvall för. Hon flög till Wien och intervjuade den välkände Brian Large. Han är producent och regissör till mera än 600 överföringar av operor, konserter och balettföreställningar. Berömd blev han för upptagningen av Patrice Chéreaus legendariska regi av Nibelungens ring i Bayreuth. Han är branschens nestor, kung av televiserad opera, still going strong vid 73. Ingvar von Malmborg däremot åkte till London och träffade bland andra Covent Garden-operans chef sedan 2011 Kasper Holten. Holtens mål är att ge nytänkande förmågor i hans egen ålder chansen. Han beskriver sig inte som en trygg konservativ men inte heller som en himlastormande kulturradikal. Detta är utgångspunkten för den repertoar han tänker sig på Covent garden.

 

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Vi tillhandahåller en del innehåll ur tidskriften gratis här på hemsidan – utdrag ur artiklar såväl som gratisprov. Men för att ta del av tidskriften i sin helhet behöver du starta en prenumeration! Du gör detta genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och läsa numret i sin helhet.

Share This