Daniel Johansson får årets Jussi Björling-stipendium

13 mar 2021

Årets Jussi Björling-stipendium på 100 000 kronor går till tenoren och hovsångaren Daniel Johansson. Stiftelsen Jussi Björlings minnesfond förvaltas sedan 1970 av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister, som delar ut Jussi Björling-stipendiet till framstående sångare och musikprofiler. Sedan 2009 bidrar Anders Walls Stiftelse med stipendiesumman.
Daniel Johansson kommer från Braås utanför Växjö. Han är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm 2006–10. Hans internationella karriär tog fart när han sjöng Alfredo i La Traviata på Grand Théâtre de Genève och Tamino i Trollflöjten på Palau de les Arts Reina Sofia i Valencia. Han är i dag flitigt anlitad i Europa, framför allt i Tyskland, men även i USA. Säsongen 2018/19 gjorde Daniel Johansson sin debut på San Francisco Opera som Matteo i Arabella. Samma säsong sjöng han Don José i Carmen på Kungliga Operan, på Semperoperan i Dresden och vid festspelen i Bregenz. Han har gestaltat titelrollerna i både Hoffmanns äventyr och Lohengrin på Deutsche Oper i Berlin. Han har även gästat Wiener Staatsoper, där han sjöng Apollon/Dionysos i Trojahns Orest.
Daniel Johansson utnämndes till hovsångare 2018 och tilldelades 2021 Litteris et Artibus. Jussi Björling-stipendiet kommer att delas ut under hösten 2021 vid en galaföreställning där Daniel Johansson medverkar.
OPERA gratulerar!
Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet.

Share This