Daniel Frank vinnare av Operapriset 2014

18 nov 2014

Daniel Frank1Tidskriften OPERAs läsare röstade fram tenoren Daniel Frank som vinnare av Operapriset 2014. Han får priset för sin tolkning av Tannhäuser, som han sjöng när Wagners opera hade nypremiär på Stockholmsoperan i våras. Där rönte han stor uppmärksamhet för sin psykologiska trovärdighet och för en imponerande glansfullhet i rösten.

Tio dagar innan Daniel Frank gör sin första Florestan i Beethovens Fidelio på Wermland Opera i Karlstad träffade OPERA pristagaren vid köksbordet i hans hem i Saltsjö-Boo strax utanför Stockholm.

– Det är både roligt och ärofyllt att få Tidskriften OPERAs pris, säger Daniel Frank.

Han var musikintresserad redan som barn, trots att han inte kom från något musikaliskt hem. Redan på lågstadiet kallade klasskamraterna honom för ”operasångaren”. Därpå följde Uppsala Domkyrkas Gosskör, musikklasser, musikgymnasium, folkhögskola och slutligen utbildning vid Musikhögskolan i Örebro.

Tidskriften OPERAs läsare röstade fram tenoren Daniel Frank som vinnare av Operapriset 2014. Han får priset för sin tolkning av Tannhäuser, som han sjöng när Wagners opera hade nypremiär på Stockholmsoperan i våras. Där rönte han stor uppmärksamhet för sin psykologiska trovärdighet och för en imponerande glansfullhet i rösten.

– Det är musik jag är bäst på, inflikar pristagaren. Han är utbildad till sångpedagog inom både klassisk musik och afro (pop/jazz) samt till musik- och dramalärare. Numera har han inga elever. Tidigare var Daniel också sångare i rockbandet Solid Flow.

– För att det ska vara meningsfullt för eleven krävs kontinuitet och det blir det inte när jag som i fjol var på resande fot i åtta månader. Daniel Frank med sina blekingska rötter var verksam som gymnasielärare i Karlshamn, men han var trött på sångpedagogjobbet och ville göra annat.

Läs hela artikeln – prenumerera på OPERA

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet.

Share This