Dan Turdén ny operachef på Norrlandsoperan

16 feb 2021

Norrlandsoperan i Umeå har rekryterat regissören Dan Turdén (f. 1980) som ny operachef. Han tillträdde sin tjänst den 1 februari 2021 och förordnandet är fyraårigt. Han efterträder Malin Gjörup som avled hastigt förra året.

Dan Turdén är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Stockholm och har sedan sin examen från masterprogrammet i operaregi på Operahögskolan i Stockholm varit verksam på bland annat Kungliga Operan, Dramaten, Opera Hedeland på Själland i Danmark, Östersjöfestivalen i Berwaldhallen och Wermland Opera
i Karlstad. Han regisserade i höstas uppsättningen Kärlek & politik på Norrlandsoperan, som ersatte den planerade uppsättningen av Macbeth, som på grund av coronapandemin flyttats till hösten 2021. Under perioden november 2020 till januari 2021 har Turdén varit tillförordnad operachef på Norrlandsoperan.

Dan Turdén är också grundaren av det fria operakompaniet Kamraterna och har sedan starten varit dess ledare. År 2014 kvalificerade han sig som första svenska finalist i den internationella tävlingen i operaregi, Ring Award i österrikiska Graz.

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet.

Share This