Christian Gerhaher – vår tids främste romanssångare

18 jun 2014

I slutet av januari i år sjöng den tyske barytonen Christian Gerhaher Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen i Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester under dess chefsdirigent Daniel Harding.

Två dagar senare gav Gerhaher en romanskonsert enbart ägnad Robert Schumanns sånger med sin ständige samarbetspartner, pianisten Gerold Huber.

Sören Tranberg träffade Christian Gerhaher på Hotel Diplomat, då han just ätit sin lördagsfrukost.

Christian Gerhaher

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christian Gerhaher är i dag en av världens mest framgångsrika romanssångare, men han sjunger även opera.
– Vägen in i musiken var inte självklar, berättar han. I min ungdom spelade jag både violin och viola, men det gick inte så bra. En opedagogisk lärare förstörde min teknik. Han var en flitig konsertbesökare och fascinerades av musiken, men han avskydde sång. Sången kom in av en ren tillfällighet.
– Jag är född i Straubing i Bayern och där är även Gerold Huber uppvuxen. Hans far ledde en kör i staden. På så vis snubblade jag in i sången. Det var roligt och givande, både intellektuellt och fysiskt. Men det var inte alls självklart att jag skulle bli sångare. I stället läste han filosofi och medicin. Han disputerade med en avhandling om handledskirurgi. Efter medicinstudierna började Christian Gerhaher på Musikhögskolan i München. Där gick han bl.a. en romansinterpretationsklass tillsammans med pianisten Gerold Huber. Gerhaher har studerat sång för Paul Kuen (Mime i Bayreuth på 50-talet) och Raimund Grumbach. Han har deltagit i master classes för Dietrich Fischer-Dieskau, Inge Borkh och Elisabeth Schwarzkopf. Gerhaher debuterade på operan i Würzburg 1998 där han sjöng titelrollen i operetten Zigenarbaronen.
– Det var hemskt för jag tycker inte om operett. Det är en konstform som utger sig för att vara konst när det i själva verket bara är underhållning.

Jag undrar om han känner sig mer som romanssångare än som operasångare.
– Nej, inte alls. Även om det inte finns så många operaroller att välja mellan för en lyrisk baryton.

Läs mer i 3/2014 av OPERA

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet.

Share This