Cecilia Bartoli ny chef för operan i Monte Carlo

20 feb 2020

Den 53-åriga italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli har utsetts till ny konstnärlig ledare för operan i Monte Carlo, en tjänst som hon tillträder 2023. Hon kommer att bli den första kvinna som leder operaverksamheten i Salle Garnier, som operahuset heter i Monte Carlo.

Bartoli beskriver sin nya position som en ny fas i karriären. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Men hon kommer fortsätta sin sångarkarriär på operascener och i konserthus. Sedan 2012 är hon konstnärlig chef för Pingstfestspelen i Salzburg (se OPERA nr 4/19, där vi recenserade Händels Alcina med Bartoli i titelrollen och Kristina Hammarström som Bradamante).

2016 skapade Cecilia Bartoli och den avgående chefen för Opéra de Monte-Carlo, Jean-Louis Grinda, den tidstrogna orkestern Les Musiciens du Prince-Monaco, som med stor framgång har turnerat runt om i Europa.

På Opéra de Monte-Carlo – som invigdes 1879, ritad av arkitekten Charles Garnier – har en mängd operor fått sina uruppföranden, t.ex. Jules Massenets Don Quichotte, Giacomo Puccinis La Rondine och Maurice Ravels L’enfant et les sortilèges (Barnet och spökerierna). Charles Garnier var också ansvarig arkitekt för Palais Garnier i Paris.

Första gången som Cecilia Bartoli sjöng i Monte Carlo var när hon gjorde Rosina i Rossinis Barberaren i Sevilla för trettio år sedan och redan då ansåg hon att operahuset var ett av de vackraste i världen. www.opera.mc

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet.

Share This