Budapestoperan

30 jul 2015

Budapestoperan är en stor institution med två operahus, en stor professionell orkester, mängder av uppsättningar på repertoaren, flera fantastiska solister och 500 föreställningar om året. Budapest hade kunnat vara en av de viktiga operastäderna i Europa. Christofer Psilander åkte till Budapest för att försöka ta reda på vad som fattas, varför Budapestoperan är stor i Ungern – men inte någon annanstans.

Jag sitter på en bejublad föreställning av Barberaren i Sevilla på Erkelteatern i Budapest. Uppsättningen får ett rättmätigt och mycket gott bemötande av publiken, en i stort sett fullsatt salong på närmare 1800 personer. Solisterna är genomgående bra. Några av dem utmärker sig till både min och den övriga publikens förtjusning. Basen András Palerdi, som gör Basilio, har ett djup och ett genomslag i rösten som är omöjligt att inte bli berörd av. Figaro själv, den unge barytonen Zsolt Haja, är inte bara en utmärkt sångare utan har även en god publikkontakt. Och Rosina sjungs fantastiskt bra av Gabriella Balga.

Läs mer i OPERA 3/2015

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur en recension i tidskriften. För att läsa hela, prenumerera på tidskriften genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och leta rätt på numret för att läsa recensionen i sin helhet.

Detta innehåll är bara för prenumeranter!

Är du redan prenumerant? Logga in här!

Om du vill bli prenumerant finns flera goda alternativ:

Gratis
Prova på Tidskriften Opera digitalt i 30 dagar digitalt helt utan kostnad och läs allt innehåll här på sajten!
189 kr
Prova på tre nummer av tidskriften hemskickat till dig och ett halvårs tillgång till allt innehåll digitalt.
275 kr
Prenumerera i ett år digitalt och läs allting vi publicerar här på hemsidan.
525 kr
Prenumerera i ett år och få fem nummer av tidskriften samt full tillgång till allt digitalt innehåll.

Vi lägger ut allt innehåll i papperstidskriften här på hemsidan, så om du prenumererar digitalt har du full tillgång till allt vårt innehåll. Som prenumerant på papperstidskriften har du självklart tillgång till allt innehåll digitalt också, men får vår högkvalitativa vackra tidskrift skickad till dig med posten.

Share This