Operaböcker av Gademan samt Godor och Rodén

25 nov 2015

Operahistoria

Göran Gademan

Många operavänner har Folke H. Törnbloms Operans historia i sin bokhylla. Det är nu ett halvt sekel sedan den först utkom och behovet av en ny internationell operahistoria på svenska har länge varit akut. Mycket har hänt inom operakonsten under de senaste decennierna.

Nya operor har skrivits och gamla verk har återupptäckts. Göran Gademans nya internationella Operahistoria med svenskt perspektiv fyller alltså ett klart behov. Och det som genast gör den till en faktabok som man slukar med välbehag är Gademans stora
berättarglädje. Den har säkert sitt ursprung i en genuin kärlek till genren och i ett stort antal operaföredrag och presentationer som jag antar att han hållit under de senaste åren i Göteborg och säkert även på annat håll.

Mästersångaren från Västerås

Daniele D. Godor och Marie-Louise Rodén

En biografi över världstenoren och operachefen Set Svanholm (1904–64) fyller ett tomrum. För att för yngre läsare placera Mästersångaren från Västerås i sångarhierarkin kan man väl säga att han som rent vokal och musikalisk företeelse står en bra bit under tenorkollegan Jussi Björling – som han ändå delade ganska mycket repertoar med – och något under den regelbundna scenpartnern Birgit Nilsson men rejält över mycket som kommit från
Skandinavien sen dess, särskilt i Wagner- och hjältetenorfacket.

Hans relativa bortglömdhet beror på att han, sex år äldre än Jussi och 14 år äldre än Nilsson, hade karriären bakom sig vid lp-skivans och de kompletta operainspelningarnas genombrott inför global publik i 1950-talets mitt. Där inskränkte sig Svanholms bidrag till några Wagnerakter med ännu äldre veteranen Kirsten Flagstad och karaktärsrollen Loge i Nibelungens ring under Georg Solti, en tolkning som aldrig lämnat katalogen.

Läs mer i Tidskriften OPERA nr 5

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur en recension i tidskriften. För att läsa hela, prenumerera på tidskriften genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv och leta rätt på numret för att läsa recensionen i sin helhet.

Detta innehåll är bara för prenumeranter!

Är du redan prenumerant?

Om du redan har ett konto kan du logga in här!

Följ annars länken ovan och välj alternativet ”Jag vill registrera en ny användare” längst ned.
Där kan du matcha ditt telefonnummer eller epostadress med den vi har för din prenumeration för att skapa ett konto!

Om inte är prenumerant finns flera alternativ:

Gratis
Prova på digitalt
30 dagar
Ingen papperstidskrift
Läs allt på nätet!
Bara nya prenumeranter!
189 kr
Prova på papper
Ett halvår
Tre nummer på papper
Läs allt på nätet!
Bara nya prenumeranter!
275 kr
Digital prenumeration
Ett år
Ingen papperstidskrift
Läs allt på nätet!
525 kr
Full prenumeration
Ett år
Fem nummer på papper
Läs allt på nätet!

Papperstidskriften

Tidskriften OPERA kommer ut med fem högkvalitativa nummer varje år, och väljer du en pappersprenumeration får du alla fem nummer skickade till dig med posten.

Tidskriften digitalt

Vi lägger ut allt innehåll i papperstidskriften här på hemsidan, så om du prenumererar digitalt har du full tillgång till allt vårt innehåll. Som prenumerant på papperstidskriften har du självklart tillgång till allt innehåll digitalt också.

Share This