Besök på Operan i Belgrad

25 sep 2013

Nationalteatern i Belgrad ligger precis mitt i centrum. Ett landmärke som alla stadsbor navigerar utifrån: vi träffas vid Nationalteatern. Gågatorna med alla klädesaffärer ligger på andra sidan Republikens torg, liksom Kulturhuset och massor av busshållplatser. Den symboliska betydelsen av Nationalteatern ska inte underskattas.

Byggnaden öppnades 1869 – medan furstendömet Serbien bröt sig loss från det turkisk-ottomanska riket för att bli en egen nation. Att bygga ett klassiskt teaterhus var en självständighetsmarkering och härinne antogs Serbiens första konstitution 1888. Gränserna i denna region har förändrats många gånger genom historien och förhållandena är, förstås, lite komplicerade. Men det går att följa med. Belgrads Nationalteater ska inte förväxlas med Serbiska Nationalteatern i Novi Sad, landets andra stad med 250 000 invånare. När denna historia börjar var Novi Sad en serbisktalande stad i kejsardömet Österrike-Ungern. Deras teater gjorde gästframträdanden i Belgrad och där blev furst Michael mycket förtjust, inte bara i uppsättningarna utan också i scenkonsten som sådan. Fursten inbjöd den konstnärlige ledaren Jovan Dordevic att grunda en likadan institution i Belgrad, vilket han och halva ensemblen nappade på. Arkitekten Aleksandar Bugarski, som ritade många andra byggnader i den blivande huvudstaden, fick i uppdrag att skapa en tidstypisk fastighet i nyrenässansstil. De ljusa fasaderna har tydliga drag av La Scala i Milano.

Läs intervju med Dejan Savic, chef för Nationalteatern i Belgrad i nummer 4, 2013 av Tidskriften Opera.

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur ett personporträtt i tidskriften. För att läsa hela tidskriften, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet.

Share This