Claes Wahlin träffade dirigenten, cembalisten och ledaren för Les Talens Lyriques, Christophe Rousset, i Versailles dagen efter ett konsertant framförande av Jean-Baptiste Lullys opera Amadis från 1684.Rousset är känd för en svensk operapublik efter framgångarna med Händel och Rameau på Drottningholmsteatern i mitten av 00-talet, då Pierre Audi regisserade och där flera av musikerna från Les Talens Lyriques medverkade.
Rousset är ett av de stora namnen inom barockoperan. Han inledde sin karriär hos Les Arts Florissants och Il seminario musicale under det sena 1980-talet, men vad var det som fick honom att intressera sig från början?
– Jag växte upp i Aix-en-Provence och fascinerades av barockestetiken. Mina första musikstudier skedde i en 1700-talsbyggnad med vackra dekorationer, ciselerade utsmyckningar och målningar på väggarna. Under lektionerna brukade jag sitta och rita av dessa, så det var estetiken som kom först. Jag älskade också 1600-talsförfattarna, Molière, Corneille, Racine, och Versailles naturligtvis, säger Christophe Rousset.
Fanns det undervisning i barockmusik på den tiden?
– Det fanns en cembaloklass under 70-talet, vilket var ovanligt. Nu finns de lite här och var. Sedan fortsatte jag min utbildning i Paris, där det hände mycket kring barockmusiken under 80-talet.
Läs mer i nummer 4,2013 av Tidskriften Opera.