Ur led är tiden …
Det här numret har i dessa coronatider inte riktigt producerats som vanligt. Jag har som alltid arbetat hemifrån, så också min formgivare, något som hon nästan aldrig gör. Vi har inte träffats rent fysiskt, utan det är några få personer på vår byrå, Falck & Co, som har hållit ställningarna på plats, och de flesta arbetar på distans. Detta arbetssätt har drabbat merparten av de personer som har möjlighet att jobba hemifrån. Nya digitala möten, konferenser via Skype eller styrelsemöten via gruppsamtal på telefon. Det fungerar bra, men det sociala livet blir lidande.
Coronapandemin har drabbat näringsidkare, restaurang- och hotellverksamhet samt inte minst kulturlivet mycket hårt. För att inte tala om det mänskliga lidandet världen över. När det gäller operalivet har OPERAs reporter Ingvar von Malmborg undersökt hur de svenska operahusen drabbats av den plötsliga coronakrisen. Många av oss är oroliga för hur detta påverkar framtiden, inte minst för frilansarna. Att producera opera är dyrt, det kräver en omfattande logistik och långsiktig planering. De ekonomiska följderna kan i värsta fall bli mycket allvarliga för oöverskådlig tid. Så OPERA lät frågan gå vidare till cheferna på de sex svenska operahusen.
All scenkonstverksamhet i de svenska operahusen är inställd resten av vårsäsongen. Vi informerar ändå – i hopp om att läget ska stabiliseras – om vad som kommer att spelas nästa säsong. Även Wagnerfestspelen i Bayreuth har ställt in sommarens program, vilket innebär att den planerade nyuppsättningen av Nibelungens ring skjuts fram till sommaren 2022. Nästa sommars nyproduktion av Den flygande holländaren ligger dock kvar i spelplanen. Även festspelen i Glyndebourne har ställt in sin verksamhet likaså Pingstfestspelen i Salzburg. I skrivande stund har inte festspelen i Salzburg eller Opernfestspiele i München meddelat hur de gör med sina program ännu.
När all verksamhet ligger nere sänder många operahus streamade konserter och föreställningar som är förinspelade. Själv såg jag nyss nyuppsättningen av Die Frau ohne Schatten från Wiener Staatsoper, den som jag recenserade i OPERA 3/19. Men flertalet operahus producerar även nytt, i form av mindre streamade konserter och mycket annat.
I bästa fall – om läget tillåter – hoppas vi att sommarens planerade svenska operaföreställningar kommer att kunna genomföras. Bland annat uruppförandet i Vadstena av Tebogo Monnakgotlas opera Zebra och nyuppsättningen av Lars Johan Werles Tintomara på Läckö slott (nu framflyttat till sommaren 2021). Dem vill man inte missa! Trots allvaret i situationen ser vi framåt och på sidan 92 kan du läsa om vad vi planerar för vårt kommande sommarnummer.
Tillsammans med resebyrån Your Next Tour arrangerar OPERA en läsarresa till München den 22–26 oktober (se sidan 65), där vi ser tre operaföreställningar. Jag hoppas vi ses! Likaså planerar vi ihop med Medborgarskolan att genomföra två publika seminarier under hösten i deras lokaler på Hagagatan i Stockholm. Mer information om detta i vårt sommarnummer.
Vi uppmanar våra trogna läsare att värva nya prenumeranter. Ge bort tre nummer för 169 kronor via vårt bankgiro: 5701-7857 eller mejla oss: st@tidskriftenopera.nu
Med hopp om att livet återgår till det normala igen …
SÖREN TRANBERG
Chefredaktör och ansvarig utgivare